7 kysymystä toiminnallisesta harjoittelusta

Me kysyimme - personal trainer Juha-Matti Aaltola vastasi!

Mitä on toiminnallinen harjoittelu / crosstraining?

Toiminnallisella harjoittelulla pyritään vahvistamaan kehoa monipuolisesti, jolloin kehitystä tapahtuu liikkuvuuden, kestävyyden ja voimaharjoittelun eri osa-alueilla. Näiden kautta harjoittelu on helppo peilata tukemaan ja vahvistamaan normaalia arjen vireyttä. Toiminnallisesta harjoittelua hyötyvät luonnollisesti yksittäiset kuntoilijat, mutta treeni on mahdollista myös muokata eri lajien urheilijoille sopivaksi.

Millaisia liikkeitä crosstrainingissa tehdään?

Liikkeitä voi olla jopa tuhansia! Tyypillisiä liikkeitä ovat monipuolisesti koko kehoa rasittavat moninivelliikkeet. Ehkä yllättäen kaikissa liikkeissä ei keskitytäkään hyvään ryhtiin tai suoriin linjauksiin, vaan kudoksia ja niveliä halutaan vahvistaa ja totuttaa "arkisimpiin" liikkeisiin, jolloin ei aina olla suoralla selällä ja hyvässä ryhdissä, kun esimerkiksi poimitaan lattialta jotakin. Voi siis sanoa, että harjoittelun avulla niveliä totutetaan ääriliikkeisiin.

Miten crosstraining eroaa tavallisesta kuntosaliharjoittelusta?

Crosstrainingin monipuoliset liikeradat poikkeavat perinteisten harjoitteiden liikeradoista. Lisäksi syke on usein korkeammalla verrattuna normaaliin kuntosaliharjoitteluun. Toiminnallisessa harjoittelussa liikkeitä toteutetaan laitteiden sijaan enemmän kehonpainolla.

Mitä aloittelijan tulee ottaa huomioon?

Aloittelijan olisi hyvä käydä alkeiskurssi tai osallistua pienryhmään, jossa käydään ensin ohjatusti perusjutut läpi ja opetellaan ne kunnolla. Olisi myös hyvä, että taustalla olisi jo hieman kokemusta kuntosaliharjoittelusta.

Mitä hyötyä on treenata ryhmässä / valmentajan kanssa?

Valmentajan kanssa treenaamalla saa valmiudet lähteä toteuttamaan toiminnallista treeniä myös omatoimisesti. Pidempiaikaisessa valmentajasuhteessa oppii koko ajan lisää liikkeitä, mikä ajaa kehitystä eteenpäin ja varmistaa, ettei sama rutiini jää päälle liian pitkäksi aikaa. Lisäksi valmentaja toimii luonnollisesti erinomaisena motivaattorina.

Ryhmäharjoittelussa ryhmähenki nostaa tsemppiä, kun kaveria kannustetaan jatkuvasti parempiin tuloksiin. Ryhmässä syntyy välillä myös tervettä pienimuotoista kilpailua. Ryhmäfiiliksen siivittämänä on helpompi ylittää itsensä ja tätä kautta päästä parempiin tuloksiin. Ja tietenkin saa uusia ystäviä!

Mitä eroa on crosstrainingilla ja CrossFitillä?

Toiminnallinen harjoittelu on CrossFitiä monipuolisempaa. Monissa CrossFit-liikkeissä liikeradat ovat ylös-alas, kun taas crosstrainingissa yritän saada vartaloon mahdollisimman monipuolista liikettä ja tätä kautta vahvistaa koko kehoa tasaisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö CrossFitistä tuttuja liikkeitä voisi sisällyttää toiminnalliseen harjoitteluun. Itse esimerkiksi haluan harjoitteissa käydä läpi myös painonnostoliikkeitä, jotka ovat tuttuja CrossFitin puolelta.

Kenelle toiminnallinen harjoittelu ei sovi?

Toiminnallinen treeni on hyvin muokattavissa, mikäli kehossa on rakenteellista vikaa tai on kärsinyt loukkaantumisista. Näissä tapauksissa pystytään soveltamaan tai rakentamaan kuntouttava ohjelma.



PalatsiGym - Personal Training

Kaipaatko neuvoja treenaamiseen? Koulutettu valmentajamme Juhis on valmiina tukemaan sinua oletpa sitten aloittelija tai jo liikuntataustan omaava.

Lue lisää

Mullistamme kuntosalikokemuksesi.